Reisverslag van vrijwilligers naar Uganda

Op de vroege morgen van 17 oktober 2019 vertrok een groep van mannen en vrouwen uit Meppel, Amersfoort, Zwartsluis en Hasselt naar Oeganda. Ieder met 2 koffers van 23 kilo per stuk. In die koffers zat van alles zoals ballonnen, potloden, kinderkleren, babydekentjes ,verband, medicijnen, Reisverslag bh's tot en met gereedschap goed verpakt voor de verre reis.
Bij de Oegandese douane moesten we wel uitleggen waar we dit allemaal voor nodig hadden. Met een brede lach van hen mochten we verder.

Op het vliegveld van Entebbe wachtte ons een warm welkom van leden van het MascoUganda team. Wat waren ze blij om een deel van de mensen die vorig jaar mee waren terug te zien. De koffers werden op het dak van de bus geladen en zo kwamen we begin van de nacht aan in Kampala.

Omdat reizen in Oeganda best veel tijd kost (en dit jaar helemaal gezien de lang aanhoudende regentijd) was het maandag vroeg dag. De koffers met sausrollers, verfkwasten en gereedschap werden in de bus geladen en daar reden we om ongeveer 7.30 naar de Ogoro school in Okwang. Rond 09.45 zijn we aangekomen. Na een vrolijke ontvangst van blije kinderen en onderwijzers werd het werk direct gestart. Er werd gestuucd, geverfd, kozijnen gesteld, metalen luiken schoongemaakt, muren in de primer gezet. Door de verwachte regenval zijn we deze dag wat eerder weer naar Lira vertrokken dan eerst de bedoeling was. De Oegandese schilders werkten wel verder zodat wij de volgende dag ook weer verder konden. We waren die dag dan ook weer vroeg op pad om op tijd bij de school te kunnen zijn.

In dit gebied heeft stichting Otuke ook spaargroepen. (wat dat inhoudt kun je vinden op onze site) Een aantal jongeren uit die groepen hadden aangegeven dat ze erg graag mee wilde helpen. Ze wilde ook leren schilderen, bouwen en metselen. Natuurlijk hebben we ze onderweg nog meegenomen in onze bus. Een afgeladen bus zijn ze tenslotte in Afrika wel gewend.

Bij aankomst nam iedereen 1 of meer van de lokale jongens onder zijn hoede en ze hebben genoten! Ze hebben geschilderd, schoolbankjes gelakt, gemetseld en stenen geruimd zodat het netjes werd rond de school. Ook kinderen van de school wilden meehelpen, ook voor hen hadden we wel wat doen. Reisverslag Het werk vorderde zo goed dat er zelfs nog tijd was om met de kinderen ook nog even een partijtje voetbal en volleybal te spelen.

Op de dag van de feestelijke opening van de school hebben we het werk kunnen afronden, een paar prachtige lokalen zijn klaar, de bankjes zijn in de lokalen gezet, de schoolborden kregen een mooie nieuwe zwarte laag, de muurschilderingen kregen een laatste lik verf. Tijd om de ballonen en de slingers op te hangen. We hebben genoten van de blijheid van de kinderen en de onderwijzers. De impact van de renovatie is groot, er zitten nu 750 kinderen maar door dit mooie gebouw kan dit wel oplopen naar 1000 kinderen.

Dit dankbare werk kunnen we alleen maar doen dankzij giften en inkomsten vanuit acties. Heel, heel veel dank voor uw bijdragen!

Rest ons te zeggen dat deelnemers aan de reis alle kosten van de reis zelf betalen zodat de giften direct ten goede komen aan de spaargroepen en projecten.
© 2013 HendrikJan