Getuigenis van Alfred


De afgelopen tijd heb ik veel enthousiaste groepen mogen bezoeken in Otuke, Noord Uganda.

Ik heb veel getuigenissen gehoord over de vreselijke dingen die deze mensen hebben meegemaakt tijdens de oorlog.

Zo vertelde Okello Alfred dat hij als elf jarige jongen, samen met twee vrienden, probeerde te vluchten. Ze hadden geruchten gehoord dat de rebellen van het leger van Kony in de buurt waren. Helaas liepen ze in een hinderlaag en werden ze meegenomen.

Alfred is anderhalf jaar lang ontvoerd geweest en heeft op jonge leeftijd op mensen moeten schieten, gezien hoe mannen en vrouwen gemarteld werden en uiteindelijk werden gedood. Hij heeft dagen en nachten moeten lopen met soms even een rust pauze, hij is zelfs helemaal in Zuid Soedan geweest. Na anderhalf jaar in een afgrijselijke nachtmerrie te hebben geleefd is het hem uiteindelijk gelukt te ontsnappen.

Voor Alfred en nog zo vele anderen hebben wij dit spaarproject opgezet, zodat zij de extreme armoede waarin ze nu leven kunnen doorbreken. Zelf een klein bedrijfje opzetten met behulp van geld wat je kan lenen via de spaargroep, biedt de eerste stap naar economische onafhankelijkheid.

Zo is Alfred een winkeltje gestart. Hij heeft met gespaard geld goed zaad kunnen kopen en heeft op zijn grond watermeloenen gezaaid. Tijdens mijn bezoek heeft hij mij meegenomen naar zijn stuk grond en met trots alles laten zien. Over ruim een maand zou hij kunnen oogsten!

Hij heeft lichamelijk nog dagelijks pijn en last van zijn borst door alle zware dingen die hij moest sjouwen maar sinds hij in de spaargroep zit is zijn leven veranderd! Er is hoop en vrede in huis. Hij is trots dat hij zijn kinderen naar school kan laten gaan en dat er dagelijks een maaltijd is. En de nachtmerries die hij jarenlang heeft gehad. zijn er nu nog heel af en toe.

© 2013 HendrikJan